Toeristentips

TIPS VOOR TOERISTEN

Dat de gemeente Aalten rijk is aan cultuurhistorisch erfgoed is geen verrassing. Elke plek heeft haar eigen verhaal.

Erfgoedroutes

Het dorp Aalten is ontstaan in de achtste eeuw toen Karel de Grote de Saksische stammen in de regio aan zich onderwierp. Op de Markt in Aalten vindt u de oude Helenakerk met bijzondere muurschilderingen waaronder een zeldzame muurschildering van St. Helena en haar zoon, de Romeinse keizer Constatijn de Grote. In Aalten is nog een stelsel van ‘gängeskes’. De gängeskes verbonden vroeger de uitvalswegen met daaraan boerderijen met de tuinen van bewoners van het dorp.
Het kleine stadje Bredevoort was vroeger het bestuurscentrum van het oostelijke deel van de Achterhoek. Op de plek waar nu het gebouw Boek op ’t Zand staat, stond in de middeleeuwen een burcht. Bredevoort staat bekend als Boekenstad. Hier hebben zich vele antiquariaten gevestigd en worden maandelijks boekenmarkten en culturele activiteiten georganiseerd. In 1626 werd Hendrickje Stoffels in Bredevoort geboren, zij werd later de muze van de bekende schilder Rembrandt.

Dinxperlo wordt voor het eerst in 1260 vermeld, maar al vele eeuwen eerder zijn hier de eerste boerderijen gesticht. De grens met Duitsland loopt tussen de dorpen Dinxperlo en Suderwick. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de dorpen gescheiden door prikkeldraad en houten palen. Maar smokkelen was de enige manier om de eindjes aan elkaar te knopen. Dinxperlo kent daarom veel sappige verhalen over vindingrijke smokkelaars. Dinxperlo staat daarnaast bekend om het kleinste kerkje van Nederland, genaamd De Rietstap.

De gemeente Aalten kent een rijke historie, hiermee kunt u kennismaken in de Aaltense Musea, het grenslandmuseum in Dinxperlo of via een van de historische wandel- en fietsroutes.

De rijke historie vind u ook terug in het project Erfgoedroutes in de gemeente Aalten. Een project waarbij het erfgoed in de gemeente met elkaar wordt verbonden via twee bijzondere fietsroutes van ongeveer 35 kilometer. Onderweg krijgt u informatie over de locaties die u passeert via routeboekjes, informatiepanelen, filmpjes of een mobiele website. De fietsroutes zijn verkrijgbaar bij de VVV’s in de gemeente Aalten. Kijk voor meer info op www.erfgoedaalten.nl

De Achterhoek:

Niet voor niets noemt de VVV in zijn gidsen de Achterhoek: “het onverwachte Nederland”.

Waarom Aalten en omstreken? Omdat het fijn is vakantie te vieren in een afwisselend landschap. Want u vindt er bossen, kleine rivieren, kastelen en historische stadjes. Het hooggelegen dorp Aalten ligt in een heuvelachtig gebied, dat in de volksmond wordt getypeerd als de zeven heuvelen. Het buitengebied van de gemeente kenmerkt zich door een kleinschalig en afwisselend landschap, dat veel rust- en recreatiemogelijkheden biedt. Er zijn volop -onverwachte – mogelijkheden voor een rustige, actieve of cultuurhistorische vakantie.

Onverwacht dus!!!

Onverwacht omdat:

  • Er honderden fietsroutes zijn, bewegwijzerd en beschreven vanuit iedere stad of dorp in deze streek. Met keuzes tussen ommetjes van 20 km.en dagroutes van 30 km. tot 60 km.
  • Er in de Achterhoek tientallen kastelen te vinden zijn, met name in het noordwestelijke deel van deze streek. Het dorp Vorden kent zelfs negen kastelen binnen de gemeentegrenzen.
  • De Achterhoek het gebied is om eens lekker te wandelen. Bossen, weiden, kronkelende rivieren, kleine dorpen. Iedere honderd meter heeft de streek een ander gezicht.
  • De Achterhoek het gebied is als u houdt van ‘wild eten’. Ieder jaar van half oktober tot eind december weer een feest in de Achterhoek, want dan staan de wildgerechten op de menukaarten.
  • Er zoveel kasteeltuinen, boerderijtuinen en kruidentuinen in de Achterhoek aanwezig zijn. Kleine particuliere tuinen, maar ook uitgestrekte landgoederen. De openstellingsdagen zijn meestal in de bloeiperiodes.
  • Het gebied veel kleinschalige attracties kent. Vrijwel ieder dorp of stad heeft een of meer musea. Boerderijmusea, beroepenmusea, openluchtmusea etc.

Echt, ondanks de rust die u hier vindt, hoeft u zich niet te vervelen hier. De Achterhoek staat borg voor afwisseling. De gemeente Aalten kent een ruim aanbod aan campings en andere overnachtingsmogelijkheden. Er zijn volop recreatiemogelijkheden in een prachtige groene omgeving. Ieder jaar zijn er verschillende evenementen die bezoekers trekken uit de wijde omgeving en zelfs uit het buitenland. De fietser en wandelaar kan in onze gemeente zijn hart ophalen. Onderweg wordt u gastvrij onthaald bij de vele horecagelegenheden, theetuinen, rustpunten en picknickvoorzieningen die de gemeente rijk is.

Bent u het ermee eens, dat het teveel wordt als we al deze activiteiten gaan beschrijven? Eerlijk gezegd, u hebt niet eens genoeg aan 1 vakantie in de Achterhoek.

Dus, tot ziens bij één van onze leden, zullen we dan maar zeggen.

 

De Achterhoek

De Achterhoek heeft alles: natuur, rust & ruimte. Maar ook cultuur en spannende activiteiten. Ontdek de Achterhoek vanuit één van de unieke locaties van Logie.nl

Unieke locaties

Probeer eens wat anders dan een standaard hotel en kies één van de unieke overnachtingsmogelijkheden in de Achterhoek. Via Logie.nl vind je de juweeltjes van de Achterhoek!